Αλλαγές από 1/9/2021 στις δημόσιες συμβάσεις με το Νόμο 4782/2021

Με το Ν. 4782/2021 επήλθαν τροποποιήσεις και προσθήκες στον ισχύοντα Ν. 4412/2016. Οι περισσότερες εξ’ αυτών των αλλαγών ισχύουν ήδη. Οι τελικές αλλαγές του νόμου θα έχουν εφαρμογή από 1/9/2021.

Οι σημαντικότερες αλλαγές με ημερομηνία έναρξης από 1/9/2021 είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για διαγωνισμούς άνω των 30.000€ πλέον Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με την αλλαγή της παρ.1 του άρθρου 36, θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση χρήσης του ΕΣΗΔΗΣ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων του νόμου, με εκτιμώμενη αξία ανώτερη των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, εξαιρουμένης της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 128, περί ανάθεσης εξειδικευμένων υπηρεσιών (σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες) για τη μελέτη και εκτέλεση συμβάσεων δημοσίων έργων και συμβάσεων παραχώρησης έργων.

  • Έννομη προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων

Σύμφωνα με την αλλαγή του άρθρου 127, για τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης όποιος έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να ζητήσει ακύρωση πράξης ή παράλειψης της αναθέτουσας αρχής, καθώς και αναστολής εκτέλεσης, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της αναθέτουσας αρχής, το οποίο αποφαίνεται αμετακλήτως χωρίς να επιτρέπεται η προηγούμενη άσκηση άλλης ειδικής ή ενδικοφανούς διοικητικής προσφυγής. Το παράβολο για την άσκηση της αίτησης ακύρωσης και της αίτησης αναστολής ορίζεται ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους διαγωνισμούς και τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων επικοινωνήστε μαζί μας.