Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα - 2η Πρόσκληση

Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα - 2η Πρόσκληση

Απευθύνεται σε: Επιχειρήσεις

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο κατά περίπτωση εφαρμοστέο ειδικό άρθρο του ΓΑΚ και του Καν. 702/2014, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία, είναι γραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

β) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς.

γ) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της περίπτωσης α), οι οποίες εμφανίζουν κατ’ έτος βαθμό καθετοποίησης, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα, σε ποσοστό τουλάχιστον 40% της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιούν ως Α΄ ύλη.

δ) Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης

Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της εταιρείας αστικού δικαίου, με εξαίρεση τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και της κοινοπραξίας.

Στόχος

Το έργο αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας.

Αντικείμενο/στόχος του έργου είναι:

α) Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα,

β) Η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

γ) Η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

δ) Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας,

ε) Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας,

στ)Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας,

ζ) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων,

η) Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής,

θ) Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων,

ι) Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Επιλέξιμες Δαπάνες (συνοπτικά)

Ενισχύονται επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού πληρουμένων σε κάθε περίπτωση των προϋποθέσεων του κατά περίπτωση εφαρμοστέου άρθρου του ΓΑΚ. Οι επενδύσεις έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη.

I.Δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων όπως ορίζονται στον ΓΑΚ

α) Κατασκευή και εκσυγχρονισμός ακινήτων.

β) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

γ) Οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές Α΄ υλών και προϊόντων (έτοιμων και ημι-έτοιμων), εντός του χώρου της μονάδας (ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα μηδενικών εκπομπών CO2, οχήματα που εκπέμπουν CO2μικρότερο των 50g/Km).

δ) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας.

ε) Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αποκτάται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης, υπό προϋποθέσεις

στ) Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης

ζ) Δαπάνες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία

η) Δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής (logistic), υπό προϋποθέσεις

θ) Άυλες δαπάνες

ΙΙ. Δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων, όπως ορίζονται στον ΓΑΚ

α) Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ

β) Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις

γ) Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ

δ) Ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση

ε) Επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων

στ) Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

ΙΙΙ. Δαπάνες όπως ορίζονται στον Καν. 702/2014

α) Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή

β) Ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων

Τι ενισχύεται:

Οι ενισχύσεις αφορούν σε κατασκευή και εκσυγχρονισμό ακινήτων, αγορά οχημάτων, εγκατάσταση ΑΠΕ, δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, εισαγωγή καινοτομίας, επαγγελματική κατάρτιση, αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος, προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προώθηση γεωργικών προϊόντων.

Συνολικός Προϋπολογισμός

 €35.000.000,00

Περίοδος υποβολής

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: 14 / 06 / 2023 και ώρα 12:00

Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: 14 / 08 / 2023 και ώρα 12:00

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.