Ανάπτυξη δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ)- (European Digital Innovation Hubs – EDIHS) που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»

Ανάπτυξη δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ)- (European Digital Innovation Hubs – EDIHS) που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»

ΣΚΟΠΟΣ

Η προώθηση της ανάπτυξης δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) μέσω της ενίσχυσης των ΕΚΨΚ με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δίκτυο και για τους οποίους έχει εγκριθεί χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότησή τους ως έργα συνέργειας σε ποσοστό έως και 100%.

ΣΤΟΧΟΣ

Ο στόχος της δράσης, είναι να στηρίξει και να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, βιομηχανίας και κοινωνίας, να μεταφέρει τα οφέλη στους πολίτες, στις δημόσιες διοικήσεις και στις επιχειρήσεις σε όλη την Ένωση, καθώς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος σε ολόκληρη την Ένωση καθώς και στην ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας διαμέσου ολιστικής, διατομεακής και διασυνοριακής στήριξης και ισχυρότερης συνεισφοράς από πλευράς της Ένωσης

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

  • Φορείς Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δίκτυο

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στους Ειδικούς Στόχους:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», χρηματοδοτείται η ανάπτυξη ενός δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ). Οι ΕΚΨΚ είναι οντότητες ή συμπράξεις με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ΜΜΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και το δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Στόχος των ΕΚΨΚ είναι, μέσω της εξειδίκευσης και των μεταξύ τους συνεργειών, να αποτελέσουν τους κόμβους που θα στηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να χρησιμεύουν ως σημεία πρόσβασης στις πλέον σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες σε τομείς όπως η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και σε άλλες υφιστάμενες καινοτόμες τεχνολογίες όπως οι βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στη δημόσια διοίκηση. Οι κόμβοι αυτοί θα αποτελέσουν «καταστήματα μίας στάσης» και θα παρέχουν υπηρεσίες όπως δοκιμή πριν από την επένδυση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, υποστήριξη στην εύρεση επενδύσεων και πρόσβαση σε οικοσυστήματα καινοτομίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021 - 2027» και της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός δικτύου ΕΚΨΚ, οι Γενικές Γραμματείες Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Έρευνας και Τεχνολογίας, Βιομηχανίας και Εργασίας συνέπραξαν και ανακοίνωσαν την από 28.07.2020 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή σχετικών προτάσεων στο πλαίσιο της εθνικής διαδικασίας προεπιλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ. Στις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολούθησαν, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, λήφθηκαν υπόψη οι κάτωθι στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας:

  • Πολυπεριφερειακή κάλυψη: Οι καθορισμένοι κόμβοι αναμένεται να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς και να συνεργαστούν με μια ποικιλία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορες Περιφέρειες, προκειμένου να εμπλουτίσουν το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχουν.
  • Ψηφιακή αναβάθμιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων: Οι καθορισμένοι κόμβοι αναμένεται να επικεντρωθούν έντονα σε υπηρεσίες κατάρτισης και πρωτοβουλιών ανάπτυξης ικανοτήτων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων του γενικού πληθυσμού, των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των ΜΜΕ.
  • Υποστήριξη της καινοτομίας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα: Οι καθορισμένοι κόμβοι αναμένεται να παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα καθώς και σε ΜΜΕ προκειμένου να προωθήσουν, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την ψηφιακή καινοτομία τόσο σε κεντρικό επίπεδο (νέα γενιά δημόσιων υπηρεσιών) όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (περιφερειακή ανάπτυξη).
  • Εξωστρέφεια και συνεργασία: Οι καθορισμένοι κόμβοι αναμένεται να ενθαρρύνουν συστηματικά τη διασυνοριακή συνεργασία, να διασφαλίζουν την αμοιβαία μεταφορά τεχνογνωσίας και να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες δικτύωσης με άλλους ΕΚΨΚ σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Εξειδίκευση και εστίαση: Οι καθορισμένοι κόμβοι αναμένεται να επιδείξουν ισχυρή εξειδίκευση σε βασικές ικανότητες της ψηφιακής καινοτομίας και να έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε περιφερειακά «κέντρα αριστείας». Επομένως, ένας ΕΚΨΚ θα πρέπει να συνδυάζει προσεκτικά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των μελών της με τις υπηρεσίες που στοχεύει να προσφέρει και να «εξειδικεύεται», αντί να προσπαθεί να καλύψει όλο το διαθέσιμο φάσμα με επιφανειακές ικανότητες.
  • Δημόσιες Υπηρεσίες: Η Ελλάδα στοχεύει να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, να διευκολύνει την καινοτομία στη δημόσια διοίκηση και να αναπτύξει μια νέα γενιά δημόσιων υπηρεσιών. Η ιδανική περίπτωση είναι να υπάρχουν ΕΚΨΚ που θα υποστήριζαν επίσης την ψηφιοποίηση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και θα παρέχουν σχετικές υπηρεσίες προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Διασυνοριακή συνεργασία: Η συνεργασία με άλλες χώρες έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία μας. Σκοπεύουμε να έχουμε διασυνοριακή συνεργασία με άλλα ΕΚΨΚ, να παρέχουμε υποστήριξη και να λάβουμε εμπειρογνωμοσύνη στους απαιτούμενους τομείς.

Με βάση τα ανωτέρω η παρούσα Δράση στοχεύει στη χρηματοδότηση των ΕΚΨΚ που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» σε ποσοστό έως 50%, με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δίκτυο, ώστε να καλυφθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του επιλέξιμου προϋπολογισμού τους από το ΕΤΠΑ σε συνέργεια με το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη».

Στο πλαίσιο των αναγκών συντονισμού και παρακολούθησης των ΕΚΨΚ , οι ΕΚΨΚ οφείλουν να συλλέγουν και να τηρούν στοιχεία σχετικά με τις υπηρεσίες που θα παράσχουν προς τις ΜμΕ στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, πριν και μετά την παροχή των υπηρεσιών αυτών, για το σκοπό του τεκμηριωμένου υπολογισμού σχετικών δεικτών.

Ενδεικτικά οι δείκτες συσχετίζονται με τις ακόλουθες πληροφορίες και στοιχεία:

1. Ιστότοπος της Επιχείρησης: γλώσσες λειτουργίας (ελληνικά και ξένη γλώσσα) και ποιο/ποια από τα παρακάτω στοιχεία περιλαμβάνει:

- περιγραφή αγαθών ή υπηρεσιών

- τιμοκατάλογος

- δυνατότητα για τους επισκέπτες να προσαρμόσουν ή να σχεδιάσουν ηλεκτρονικά αγαθά ή υπηρεσίες

- παρακολούθηση ή κατάσταση παραγγελιών που έχουν υποβληθεί

- εξατομικευμένο περιεχόμενο στον ιστότοπο για τακτικούς/ επαναλαμβανόμενους επισκέπτες

2. Μέγιστη συμβατική ταχύτητα λήψης της ταχύτερης σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο

3. Ποσοστό των απασχολουμένων στην επιχείρηση που κάνουν καθημερινή χρήση Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς

4. Ποσοστό των εργαζομένων στους οποίους παρέχεται φορητή συσκευή που επιτρέπει σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω

δικτύων κινητής τηλεφωνίας, για επαγγελματικούς σκοπούς

5. Αποστολή ηλεκτρονικών τιμολογίων, κατάλληλων για αυτοματοποιημένη επεξεργασία

6. Παροχή μεσαίου/υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Call Center

7. Απασχόληση ειδικών σε ΤΠΕ

8. Χρήση ΤΠΕ για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

9. Ποσοστό επί τοις % του τζίρου των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο)

10. Ποσοστό του κύκλου εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου επί του συνολικού κύκλου εργασιών

11. Διασυνοριακές ηλεκτρονικές πωλήσεις/υπηρεσίες σε χώρες της ΕΕ

12. Ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data) εσωτερικά από οποιαδήποτε πηγή δεδομένων ή εξωτερικά

13. Χρήση βιομηχανικών ρομπότ ή ρομπότ υπηρεσιών

14. Χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης (3d printing)

15. Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Πληροφοριών (ύπαρξη ERP σχετικά με τομείς λογιστηρίου, σχεδιασμού, παραγωγής, διαφήμισης)

16. Χρήση Υπολογιστικού Νέφους

17. Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

18. Δείκτες που εξυπηρετούν ψηφιακή καινοτομία, όπως πχ δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ΤΠΕ, επενδύσεις ΜμΕ σε καινοτομία, αριθμός ΜμΕ σε καινοτομία ψηφιακού προϊόντος ή επιχειρησιακών διαδικασιών.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Όλη η Ελλάδα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

10.358.074,59 €

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: 01/ 06 / 2023, ώρα 08:00

Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: παρατείνεται έως τις 29/09/2023 και ώρα 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.