Δημόσια έργα για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης στην Καβάλα και Θάσο μέσω του CLLD/LEADER - 2η Πρόσκληση

Δημόσια έργα για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης στην Καβάλα και Θάσο μέσω του CLLD/LEADER - 2η Πρόσκληση

Στα πλαίσια πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για Επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, του Μέτρου 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜE ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD) –LEADER» του ΠΑΑ 2014 -2020, Υπομέτρο 19.2: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD/LEADER)» της Δράσης 19.2.4: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» και Δράσης 19.2.5: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ», καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι δικαιούχοι) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Στόχος

Στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι να χρηματοδοτηθούν πράξεις δημοσίου χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού της Π.Ε. Καβάλας και Θάσου και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής

Αναλυτικότερα, οι δράσεις και υποδράσεις που δύναται να υλοποιηθούν, μέσω των τοπικών στρατηγικών, όσον αφορά σε δημοσίου χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Υποδράση 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια.

Η υπο-δράση αφορά παρεμβάσεις – μικρά έργα υποδομής σε βασικούς τομείς, τα οποία δρουν επικουρικά προς τον κατεξοχήν σχεδιασμό και τις σχετικές βασικές υποδομές (π.χ. μέσω υλοποίησης συμπληρωματικών ή πιλοτικών έργων). Ενδεικτικά, εντάσσονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση των οικισμών:

- Δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών για την επέκταση και βελτίωση υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης υδάτων (π.χ. αντλιοστάσια, συστήματα εξοικονόμησης ύδατος, συστήματα χλωρίωσης, αποχέτευση όμβριων υδάτων), μη συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των δικτύων.

- Ανάπτυξη πιλοτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (π.χ. ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

- Βελτίωση οδοποιίας εντός οικισμών.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω , περιλαμβάνονται ενέργειες ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων.

Στην παρούσα δύναται να ενταχθούν και λοιπές σχετικές πράξεις οι οποίες υλοποιούνται εντός οικισμών και αφορούν σε βασικές υποδομές για την βελτίωση της διαβίωσης του Τοπικού Πληθυσμού αναφέροντας ενδεικτικά:

- Διευθετήσεις χειμάρρων, έργα αντιστήριξης πρανών κ.α.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω υποδομών, δύναται να εκτελεστούν εργασίες/φυσικό αντικείμενο εκτός οικισμού, μόνο στην περίπτωση που στοχεύουν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των οικισμών.

Ποσοστό Επιχορήγησης : Α) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 100% (Κανονισμός ΕΕ 1305/2013, άρθρο 61),

Β) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και παράγουν έσοδα το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης, και το ποσοστό επιχορήγησης προκύπτει έπειτα από χρηματοοικονομική ανάλυση, έως 100% (Κανονισμός ΕΕ 1303/2013, άρθρο 61).

Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α’ Βαθμού και οι φορείς τους

  • Υποδράση 19.2.4.2 Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (ενδεικτικά: παιδικοί σταθμοί,αγροτικά ιατρεία).

Η υποδράση αφορά στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων (υποδομές, εξοπλισμός, εφαρμογές) για την παροχή βασικών υπηρεσιών και αγαθών προς τον πληθυσμό της υπαίθρου (κοινωνική υποστήριξη) και την διευκόλυνση της άσκησης συναφών πολιτικών για το σύνολο του ή ορισμένες ομάδες (νέοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, περιθωριοποιημένες κοινότητες), με έμφαση στην εναλλακτική παροχή των σχετικών υπηρεσιών (π.χ. εθελοντισμός, κοινωνική καινοτομία).

Ενδεικτικές ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν στα πλαίσια της παρούσας υποδράσης είναι:

-η δημιουργία ή/και η επέκταση εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών (π.χ. τοπικά / κοινοτικά καταστήματα) σε χώρους άσκησης δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής εξυπηρέτησης, ενημέρωσης κλπ (π.χ. μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ΑΜΕΑ, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, αγροτικά ιατρεία, παιδικούς σταθμούς, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κέντρα συμβουλευτικής ευπαθών ομάδων κλπ).

-Επίσης, στα πλαίσια της παρούσας υποδράσης μπορούν να ενταχθούν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών αθλητισμού, και συναφών δραστηριοτήτων (π.χ. αθλητικά κέντρα, κτλ).

Ποσοστό Επιχορήγησης : Α) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 100% (Κανονισμός ΕΕ 1305/2013, άρθρο 61),

Β) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και παράγουν έσοδα το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης, και το ποσοστό επιχορήγησης προκύπτει έπειτα από χρηματοοικονομική ανάλυση, έως 100% (Κανονισμός ΕΕ 1303/2013, άρθρο 61),

Γ) για πράξεις που εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και για επενδύσεις που παράγουν κέρδη, το ποσό της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης. Το κέρδος εκμετάλλευσης αφαιρείται από τις επιλέξιμες δαπάνες εκ των προτέρων, βάσει εύλογων προβλέψεων και το ποσοστό επιχορήγησης προκύπτει έπειτα από χρηματοοικονομική ανάλυση, έως 100% (Κανονισμός ΕΕ 651/2014, άρθρα 53, 55, 56).

Εναλλακτικά, στις περιπτώσεις εφαρμογής των άρθρων 53 και 55 του Κανονισμός 651/2014, το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης δύναται να καθοριστεί στο 80% των επιλέξιμων δαπανών χωρίς την διεξαγωγή χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους, Ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

  • Υποδράση 19.2.4.3 Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: σημάνσεις, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές).

Η υπο-δράση αφορά σε έργα μικρής κλίμακας που στοχεύουν στη δημιουργία ή ενίσχυση υποδομών και υπηρεσιών με σκοπό την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού και της αναψυχής μέσω της ανάδειξης της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας, προς όφελος τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και του ευρύτερου κοινού. Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης επιδιώκεται η δημιουργία, επέκταση, εκσυγχρονισμός υποδομών αναψυχής, τουριστικών υποδομών μικρής κλίμακας και συναφών δραστηριοτήτων μέσω των κατάλληλων παρεμβάσεων υποστήριξης (υποδομές, εξοπλισμός, εφαρμογές) των δυνητικά ωφελούμενων φορέων.

Ενδεικτικά, εντάσσονται παρεμβάσεις βελτίωσης και ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων (π.χ. διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, δενδροφυτεύσεις, πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, δημόσιος φωτισμός και σήμανση), παρεμβάσεις για τη σήμανση/ανάδειξη, τη δημιουργία συναφών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεων (ασφάλεια επισκεπτών, ενημέρωση επισκεπτών), όπως :

- Δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (π.χ. γραφεία, κέντρα ενημέρωσης και καθοδήγησης επισκεπτών).

- Σήμανση τοπικών αξιοθέατων, μνημείων και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.

- Δημιουργία ποδηλατικών ή άλλων διαδρομών, μονοπατιών σε περιοχές της υπαίθρου.

- Δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός υποδομών για επισκέπτες/τουρίστες (π.χ. καταφύγια, παρατηρητήρια, θέσεις θέας) σε περιοχές της υπαίθρου συμπεριλαμβανομένου συναφούς εξοπλισμού (π.χ. εξυπηρέτηση – ασφάλεια – προσβασιμότητα επισκεπτών).

Παράλληλα, μέσω της υποδράσης μπορούν να υλοποιηθούν πράξεις οι οποίες αφορούν στην τουριστική προβολή και εξυπηρέτηση της περιοχής εφαρμογής όπως η δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, η δημιουργία ιστοσελίδων, παραγωγή πληροφοριακού και τουριστικού υλικού, δημόσιες υποδομές που κρίνονται απαραίτητες για την αύξηση της προσβασιμότητας σε επισκέψιμους χώρους. Οι πράξεις που θα ενταχθούν μπορούν να έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα και με ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της υποδράσης οποιαδήποτε πράξη τουριστικής φύσης ενταχθεί, πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών (ενδεικτικά: σημεία πληροφόρησης) και όχι στην προβολή της περιοχής με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας ή την προβολή προϊόντων που συνδέονται και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της υποδράσης δεν είναι επιλέξιμη η διοργάνωση και η συμμετοχή σε εκθέσεις, η διοργάνωση, η συμμετοχή με τουριστικούς operators, και η εκτύπωση ενημερωτικού υλικού.

Ποσοστό Επιχορήγησης : Α) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 100% (Κανονισμός ΕΕ 1305/2013, άρθρο 61),

Β) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και παράγουν έσοδα το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης, και το ποσοστό επιχορήγησης προκύπτει έπειτα από χρηματοοικονομική ανάλυση, έως 100% (Κανονισμός ΕΕ 1303/2013, άρθρο 61).

Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους, Ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

  • Υποδράση 19.2.5.1: Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η υποδράση αφορά στην βελτίωση της σύνδεσης των κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων καθώς και τη μείωση του κόστους μεταφοράς τους και με τελικό σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας πράξης εντός της υποδράσης είναι η ύπαρξη και εξυπηρέτηση μεταποιητικών μονάδων (τουλάχιστον μίας) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εφαρμογής του ΤΠ, παράλληλα με την εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ποσοστό Επιχορήγησης : Α) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 100% (Κανονισμός ΕΕ 1305/2013, άρθρο 61),

Β) για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και παράγουν έσοδα το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης, και το ποσοστό επιχορήγησης προκύπτει έπειτα από χρηματοοικονομική ανάλυση, έως 100% (Κανονισμός ΕΕ 1303/2013, άρθρο 61).

Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α’ Βαθμού και οι φορείς τους

Σε ποιους απευθύνεται

  • ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους
  • Ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
  • Δικαιούχοι στην εν λόγω δράση δύναται να είναι και η ΟΤΔ ή μέλος αυτής.

Περιοχή εφαρμογής

Η δράση εφαρμόζεται στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος  CLLD/LEADER, η οποία αποτελείται από το σύνολό των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων των ΠΕ Καβάλας και Θάσου.

Προϋπολογισμός

€  1.000.000

Περίοδος υποβολής

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: 14 / 08 / 2023

Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: Παρατείνεται έως 15/ 11 / 2023

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.