ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Ύδρευσης

Η ΕΙΔΙΚΉ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΏΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΤΠΑ ΚΑΙ ΤΣ ΚΑΛΕΙ

τους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους :

  • Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης
  • ΟΤΑ Α΄ βαθμού
  • Σύνδεσμοι Ύδρευσης Αποχέτευσης

για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Νο 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.

Στο πλαίσιο της ως άνω δράσης όπως αυτή περιγράφεται στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του ΕΠ οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να αφορούν σε πράξεις ώριμες προς υλοποίηση και να συμβάλλουν στην εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας πόσιμου νερού με προτεραιότητα σε προβληματικές ως προς τα ανωτέρω περιοχές ή/ και σε περιοχές όπου ήδη εφαρμόζονται ή αναπτύσσονται από τους αρμόδιους φορείς συστήματα ελέγχου πίεσης και ανίχνευσης και περιορισμού των διαρροών.

Όλες οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ως άνω δράση με ολιστικό και πλήρως λειτουργικό τρόπο όσον αφορά την ψηφιακή διαχείριση του δικτύου ύδρευσης για την επιλεγείσα περιοχή

Κάθε δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει μόνο μία πρόταση με συνολικό προϋπολογισμό που δεν θα υπερβαίνει τα 9.000.000, πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη στη βάση πραγματικών αναγκών που θα αποδεικνύονται με ρεαλιστικά αναλογική αντιστοίχιση βάσει εξυπηρετούμενων χρηστών. Δεν θα γίνει δε αποδεκτή πρόταση η οποία ήδη χρηματοδοτείται ή έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση εν συνόλω, είτε εν μέρει, σε άλλο χρηματοδοτικό μέσο (π.χ. Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.λ.π.).

Ειδικότερα δύνανται να χρηματοδοτηθούν:

  • Η επέκταση υπαρχόντων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης και τηλεχειρισμού οικιακών υδρομέτρων (υδρόμετρα, ηλεκτροβάνες , μεταδότες, ασύρματη μετάδοση μετρήσεων, τιμολόγηση) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης.
  • Η Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης του φορέα ( έλεγχο ποιότητας, πίεσης , παροχής, κλπ) .
  • Η επέκταση υπαρχόντων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης του φορέα ( έλεγχος ποιότητας, πίεσης , παροχής, κλπ) .
  • Συστήματα συνεχούς μέτρησης, καταγραφής και ελέγχου της ενεργειακής απόδοσης και του αποτυπώματος άνθρακα του δικτύου ύδρευσης.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω δράσεις ανάλογα με την πρόταση ολιστικής προσέγγισης που κατατίθεται:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση οικιακών υδρομέτρων , ηλεκτροβανών ,συνδεδεμένων με ασύρματο μεταδότη.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματου σταθερού δικτύου (fixed network), για την online μετάδοση των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων. Το δίκτυο υποχρεωτικά θα είναι επεκτάσιμο και για άλλες δράσεις των φορέων.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού (software) συγκέντρωσης, καταγραφής και διαχείρισης των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων, την διαχείριση παροχέτευσης τελικού καταναλωτή ,την διαχείριση του ασύρματου σταθερού δικτύου επικοινωνιών, λογισμικό (software) αυτόματης τιμολόγησης καθώς και εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας παρόχου – καταναλωτή, μέσω χρήσης εφαρμογής (App) έξυπνων κινητών τηλεφώνων, με στόχο περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, εξοικονόμηση νερού αλλά και βελτίωση της εισπραξιμότητας.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών ύδρευσης του φορέα που περιλαμβάνει σύστημα ασύρματου σταθερού δικτύου για την λήψη & αποστολή ,εντολών χειρισμού κρίσιμων στοιχείων (αντλίες , ηλεκτροβάνες, prv, κλπ) καθώς και μετρήσεων ( ποιότητα, πίεσης , παροχή, κλπ).
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση της ποιότητας νερού και πιο συγκεκριμένα την παρακολούθηση και καταγραφή κρίσιμων παραμέτρων ποιότητας του νερού στις εγκαταστάσεις παραγωγής (γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, διυλιστηρίων νερού και μονάδων αφαλάτωσης) και διανομής (κόμβοι ζωνών, σημεία ελέγχου στο εσωτερικό δίκτυο ) με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού . Θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι παράμετροι ποιότητας ώστε η ΔΕΥΑ/Δήμος να προβαίνει στην βελτίωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα την παρακολούθηση και καταγραφή της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας όλων των γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, διυλιστηρίων νερού και μονάδων αφαλάτωσης με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού και με τρόπο που θα καταγράφεται η απαιτούμενη καταναλισκόμενη ενέργεια ανά κυβικό μέτρο παραγόμενου νερού ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι ενεργειακοί δείκτες απόδοσης (KPIs) και η ΔΕΥΑ/Δήμος να προβαίνει στην βελτίωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης βάσει της ενεργειακής απόδοσης και εν τέλει στη βελτιστοποίηση της συνολικής απόδοσης του δικτύου.

Τέλος, δύναται να περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού (software) για τον συνεχή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα του δικτύου ύδρευσης.

Οι προτάσεις υποβάλλονται από 18/01/2023, ώρα 08:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως 17/02/2023 ώρα 14:00:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.